College Algebra Questions With Answers
Sample 2

A set of college algebra multiple choice questions, with answers, are presented. The answers are at the bottom of the page.
  1. How many x intercepts does the graph of the function f(x) = x 3 + 4 have?

    A. 0
    B. 1
    C. 2
    D. 3
  2. If Logb(5) = c, then b 4c =

    A. 4
    B. 5
    C. 25
    D. 625
  3. How many points of intersection do the graphs of the functions f(x) = x 2 and g(x) = 2 x have?

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
  4. The range of the function f(x) = -x 2 + 2x - 5 is given by

    A. (0 , infity)
    B. (-infinity , 4]
    C. (-infinity , - 4]
    D. (- infinity , - 5]
  5. Which of these functions does not have an inverse?

    A. f(x) = |x - 5|
    B. h(x) = 2x - 9




    C. k(x) = ln(- x + 4)
    D. j(x) = x 1/3
  6. The solution set of the inequality (x + 5) 4(x + 3) ≥ 0 is given by interval

    A. [- 3 , infinity)
    B. {- 5} U [- 3 , infinity)
    C. (- infinity , infinity)
    D. (- 3 , infinity)
  7. The range of the function h(x) = -|x - 5| - 2 is give by

    A. (- infinity , 0)
    B. (- infinity , - 2)
    C. (-infinity , -2]
    D. (- infinity , 2]
  8. 5 ln e 2 - 2 ln (7e) + ln 49 =

    A. 8
    B. 3
    C. 4 ln 7
    D. 8e - 4 ln 7
  9. If f(x) = x / (- x + 4) and g(x) = 2x + 2, then (f 0 g)(1) =

    A. 4/3
    B. 4 1/3
    C. 4
    D. undefined
  10. √(x 2 + 6x + 9) =

    A. x + √(6x) + 3
    B. x + 3
    C. |x + 3|
    D. (x + 3) 2
  11. If f(x) = x 2 + 1 for x ≤ 0, then f -1(x) =

    A. x -1
    B. √(x - 1)
    C. √(x + 1)
    D. - √(x - 1)
  12. The domain of f(x) = ln(2 - x) + ln(3 - x) is given by

    A. (-infinity , 2)
    B. (2 , 3)
    C. (-infinity , 3)
    D. (-infinity , 2]
  13. The solution set of the inequality (x - 1) 2 ≤ 0 is given by

    A. (-infinity , infinity)
    B. (-infinity , 1]
    C. {1}
    D. [1 , infinity)
  14. The solution to the equation 2 (4 x+1) = 4 (8 x + 2)

    A. -5
    B. 1
    C. 0
    D. no solution
  15. The number of solutions of the equation | - x 2 + 4x + 1 | = 5 is equal to

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
  16. Using the absolute value concept, the statement
    The distance from x to -6 is not less than 7

    may be written as follows

    A. |x + 6| ≥ 7
    B. |x + 6| > 7
    C. |x + 7| ≥ -6
    D. |x + 7| ≥ 6
  17. If f(2x + 3) = 2x - 1, then f(3x + 4) =

    A. 6x + 7
    B. 3x
    C. 6x + 11
    D. 9x + 15
  18. -x 2 + x - 3 =

    A. -(x + 1/2)2-11/4
    B. (x - 1/2)2-11/4
    C. -(x - 1/2)2-11/4
    D. -(x - 1/2)2+11/4
  19. How many solutions do the equation 1/x + 1/(x + 1) = 1/3 have?

    A. 0
    B. 1
    C. 2
    D. 3
  20. If the whole graph of function f lies in quadrant IV, then the graph of the inverse of f lies in quadrant

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV

Answers to the Above Questions

  1. B
  2. D
  3. B
  4. C
  5. A
  6. B
  7. C
  8. A
  9. D
  10. C
  11. D
  12. A
  13. C
  14. A
  15. C
  16. A
  17. B
  18. C
  19. C
  20. D

Algebra Questions and problems
More ACT, SAT and Compass practice