Free Compass Math Practice on Linear
Equations with two Variables - Sample 21



A set of questions, with answers, on linear equations with two variables are presented. These questions are similar to those in the compass math test and their answers are at the bottom of the page.

  1. What is the slope of the line corresponding to the following linear equation: 6x + 7y + 1 = 0?

    A) -6
    B) - 6 / 7
    C) 6 / 7
    D) 7 / 6
    E) - 7 / 6

  2. Find the slope "m" and the x-intercept "a" of the line -2x + 4y = 4.

    A) m = 2 and a = 4
    B) m = - 2 and a = 1
    C) m = 1 / 2 and a = 2
    D) m = - 1 / 2 and a = - 2
    E) m = 1 / 2 and a = - 2

  3. Which of the following lines, given by their equations, passes through the points A(9 , 7) and B(1 , 1)?

    A) 2y - x = 5
    B) x - y = 0
    C) 4y - 3x = 0
    D) 4y - 3x = 1
    E) 4y - 3x = 2

  4. Given the table of points (x , y) below,

    x0153045
    y- 20104070

    which of the following equations expresses a linear relationship bewteen x and y?

    A) y = - 2x - 20
    B) y = - 20
    C) y = 2x + 20
    D) y = x - 20
    E) y - 2 x = - 20

  5. Which of the follwoing lines given by their equations below contains the point (-3 , 4) and is perpendicular to the line - 2x + 4y = 6?

    A) y = x + 7
    B) y = 2x + 10
    C) y = - 2x - 2
    D) y = - 2x + 2
    E) y = - 2x

  6. Given two lines with their equations 2y = 4x + 4 and y = 2x + 4, which of the follwowing is true about these lines?

    A) They are parallel
    B) They are perpendicular
    C) They intersect at one point
    D) They both have negative slopes
    E) They have the same graph

  7. Which two linear equations have the same graph?

    A) x + y = 0 and x - y = 0
    B) x = 2 and y = 2
    C) 2y + 8x = 2 and y + 4x = 1
    D) 2y + 8x = 2 and y + 4x = 2
    E) y + 4x = 2 and y - 4x = 2

  8. Which two linear equations have graphs that are perpendicular lines?

    A) x + y = 0 and 2x + 2y = 4
    B) y = 2 and x = 0
    C) y = 2 and y = - 1 / 2
    D) y = 2 x and y = - 2x
    E) x = 4 and x = - 4

  9. Which of the follwoing equations is an equation of a line?

    A) x / 2 + 2 / y = 1
    B) x2 + y = 0
    C) x ⋅ y = 1
    D) - x / 4 + 0.5 y = 1.2
    E) 1 / x + 2 / y = 1 / 3

  10. Which of the equations below is that of a line parallel to the line x / 3 - y / 7 = 1 / 3?

    A) 7x - 3y = 5
    B) 7x + 3y = 5
    C) x / 3 + y / 7 = 1/3
    D) - x / 3 - y / 7 = 0
    E) x + y = 1 / 3

Answers to the Above Questions
  1. B
  2. E
  3. D
  4. E
  5. C

  6. A
  7. C
  8. B
  9. D
  10. A

More ACT, SAT and Compass practice


Online Step by Step Calculus Calculators and SolversNew ! Factor Quadratic Expressions - Step by Step CalculatorNew ! Step by Step Calculator to Find Domain of a Function New !
Free Trigonometry Questions with Answers -- Interactive HTML5 Math Web Apps for Mobile LearningNew ! -- Free Online Graph Plotter for All Devices
Home Page -- HTML5 Math Applets for Mobile Learning -- Math Formulas for Mobile Learning -- Algebra Questions -- Math Worksheets -- Free Compass Math tests Practice
Free Practice for SAT, ACT Math tests -- GRE practice -- GMAT practice Precalculus Tutorials -- Precalculus Questions and Problems -- Precalculus Applets -- Equations, Systems and Inequalities -- Online Calculators -- Graphing -- Trigonometry -- Trigonometry Worsheets -- Geometry Tutorials -- Geometry Calculators -- Geometry Worksheets -- Calculus Tutorials -- Calculus Questions -- Calculus Worksheets -- Applied Math -- Antennas -- Math Software -- Elementary Statistics High School Math -- Middle School Math -- Primary Math
Math Videos From Analyzemath
Author - e-mail


Updated: 2 April 2013

Copyright © 2003 - 2014 - All rights reserved