Free Compass Math Test Practice Questions
with Answers - Sample 5

A of algebra questions, with answers, similar to the questions in the compass math test are presented. The answers to the suggested questions are at the bottom of the page and the solutions with full explanations to these questions are also included.

    1. The solution of the equation -3x + 7 = 4x - 12 falls between what 2 numbers?

      A) 3 and 3.5
      B) 1 and 2.5
      C) 2.1 and 3
      D) 4 and 4.5
      E) 19 and 7
    2. 35x2 -11x - 6 is the product of 5x - 3 and

      A) x - 2
      B) 7x - 2
      C) 7x - 6
      D) 7x
      E) 7x + 2

    3. For all real numbers x, y and z, 3√(64 x3 y z2) =

      A) 8 x y1/3 z2/3
      B) 8 x y1/3 z
      C) 4 x y1/3 z1/3
      D) 4 x y1/3 z2/3
      E) 4 x y1/3 z
    4. For all x, 45 x4 - 115 x3 - 60 x2 =

      A) 45 x2(x + 4)(x - 3)
      B) 5 x2(9x + 4)(x - 3)
      C) 5 x2(9x - 4)(x + 3)
      D) 5 x2(9x - 4)(x - 3)
      E) 45 x2(x - 4)(x + 3)
    5. Which of the following is one of the factors of the polynomial -3x2 - 7x + 26?

      A) x + 2
      B) x + 1
      C) -3x + 7
      D) x - 2
      E) 3x - 2
    6. What is the product of the solutions of the equation 2x2 + x - 15?

      A) -15/2
      B) 15/2
      C) 15
      D) -15
      E) 2/15
    7. If y = |x - 3|, what is the value of y2 when x = -2?

      A) -5
      B) 5
      C) 25
      D) -25
      E) 10
    8. The operation ||| is defined by x ||| y = x + y + xy. If -5 ||| y = -13, then y =

      A) 0
      B) 2
      C) -2
      D) 5
      E) 0
    9. A car uses 15 gallons of gas to travel 300 miles. How many gallons are needed for this car to travel a distance of 430 miles?

      A) 21.5
      B) 22
      C) 22.5
      D) 23
      E) 23.5
    10. David has 200 books in his library. 30% of these books are about science. Of these books about science, 20% are about mathematics. How many math books does David have?

      A) 100
      B) 60
      C) 40
      D) 50
      E) 12
    11. √32 √2

      A) 64
      B) 16
      C) 8
      D) 32
      E) 4
    12. If a = 3 and b = -1, then -3a2 - 2ab + b3

      A) -30
      B) 32
      C) 34
      D) -34
      E) -22
    13. (-3x2 - x - 10) - (- 3x + 8)?

      A) -3x2 - 4x - 2
      B) -3x2 + 2x - 18
      C) -6x2 + 8x - 10
      D) -3x2 - 4x - 18
      E) -3x2 + 4x - 18
    14. (4 - √5)(4 + √5) =

      A) 11
      B) 1
      C) 9
      D) -9
      E) 20
    15. In a standard (x,y) coordinate plane, the point (-2 , -6) is located

      A) in quadrant I
      B) on the x axis
      C) in quadrant II
      D) in quadrant III
      E) in quadrant IV
    16. | -7 - 9 | =

      A) -2
      B) -16
      C) 2
      D) 63
      E) 16
    17. If the ratio of 7 to x is equal to 42/30, then x =

      A) 5
      B) 6
      C) 7
      D) 8
      E) 9
    18. If x = 1/3, then 4 x2 - 2x + 2 =

      A) 8/3
      B) 16/9
      C) 4/3
      D) 4
      E) 17/9
    19. Which equations corresponds to a line that is perpendicular to the line 2y + 3x = 6

      A) y = -(2/3)x + 9
      B) y = (3/2)x + 4
      C) y = -(3/2)x - 5
      D) y = 2/3
      E) y = (2/3)x + 3
    20. (√128) / 2 + (5√2) / 4 =

      A) (√130) / 2
      B) (21√2) / 4
      C) (133√2) / 4
      D) (138√2) / 4
      E) (138√2) / 6

    Answers to the Above Questions
    1. C
    2. E
    3. D
    4. B
    5. D

    6. A
    7. C
    8. B
    9. A
    10. E

    11. C
    12. E
    13. B
    14. A
    15. D

    16. E
    17. A
    18. B
    19. E
    20. B

    More ACT, SAT and Compass practice

More To Explore