Free Compass Math Practice Questions
on Quadratic Equations with Answers



A set of questions, with answers, on quadratic equations similar to the questions in the compass math test are presented. The answers to the suggested questions are at the bottom of the page and the solutions with full explanations to these questions are also included.

    1. What are the two solutions to the quadratic equations 2 x2 + 3x - 2 = 0?

      A) -2 , 3
      B) -2 , -1/2
      C) 2 , -1/2
      D) -2 , 1/2
      E) -1/2 , -2
    2. What is the sum of the two solutions to the quadratic equation (x + 4)(x - 3) = 7

      A) -1
      B) -2
      C) 1
      D) 2
      E) 3
    3. What is the product of the two solutions to the quadratic equation (x - 2)(x - 6) = -3

      A) 12
      B) -12
      C) 15
      D) -3
      E) 3

    4. Find all values of m for which the quadratic equation x2 + 2 x - 2 m = 0 have no real solutions.

      A) m = 0
      B) m = -2
      C) m < - 4
      D) m = 1 / 2
      E) m < -1 / 2
    5. Find all values of m for which the quadratic equation 2x2 + 3 x - m + 2 = 0 have two distinct real solutions.

      A) m > 0
      B) m = 7
      C) m > 7 / 8
      D) m < -7 / 8
      E) m = 7 / 8
    6. Which of these quadratic equations has two real solutions greater than zero?

      A) x2 + x = 0
      B) 2 x2 - 10 x = 28
      C) - x2 + 4 x + 5 = 0
      D) -3 x2 - 9 = - 12 x
      E) -3 x2 - 6 x + 24 = 0
    7. Which of these quadratic equations has two real solutions whose product is greater than zero?

      A) - x2 - 2x = - 8
      B) x2 + 9 x = - 18
      C) - x2 = - 6 + x
      D) x2 = 4 x
      E) x2 - 3 x = 4
    8. b and c in the quadratic equation x2 + bx + c = 0 are real numbers. Find b and c so that the given equation has two solutions x = -1/4 and x = 1/2.

      A) b = - 1 / 4 , c = - 1 / 8
      B) b = - 1 , c = - 1
      C) b = 1 / 4, c = -1
      D) b = 1 / 4, c = 1 / 8
      E) b = 4, c = 8
    9. b and c in the quadratic equation - x2 + bx + c = 0 are real numbers. Find b and c so that the given equation has two solutions whose sum is equal to 6 and whose product is equal to 8.

      A) b = 6 , c = 8
      B) b = -6 , c = 8
      C) b = 8 , c = -6
      D) b = 6 , c = -8
      E) b = -8 , c = 6
    10. Which of these pairs of quadratic equations have the same solutions?(equivalent equations)

      A) x2 - 1 = 0 and x2 = - 1
      B) - x2 + x = - 6 and x2 - 2x = 3
      C) x2 - 5x + 6 = 0 and - x2 - 5x - 6 = 0
      D) x2 = 2x and x2 + 2x = 0
      E) x2 + x - 2 = 0 and - 2 x2 -2x + 4 = 0

    Answers to the Above Questions
    1. D
    2. A
    3. C
    4. E
    5. C

    6. D
    7. B
    8. A
    9. D
    10. E

    More ACT, SAT and Compass practice


Home Page -- HTML5 Math Applets for Mobile Learning -- Math Formulas for Mobile Learning -- Algebra Questions -- Math Worksheets -- Free Compass Math tests Practice
Free Practice for SAT, ACT Math tests -- GRE practice -- GMAT practice Precalculus Tutorials -- Precalculus Questions and Problems -- Precalculus Applets -- Equations, Systems and Inequalities -- Online Calculators -- Graphing -- Trigonometry -- Trigonometry Worsheets -- Geometry Tutorials -- Geometry Calculators -- Geometry Worksheets -- Calculus Tutorials -- Calculus Questions -- Calculus Worksheets -- Applied Math -- Antennas -- Math Software -- Elementary Statistics High School Math -- Middle School Math -- Primary Math
Math Videos From Analyzemath
Author - e-mail


Updated: 2 April 2013

Copyright © 2003 - 2014 - All rights reserved