Free SAT Math Level 2 Subject Test
Practice Questions with Answers - Sample 1



50 Sat Math subject level 2 questions, with answers, similar to the questions in the SAT math test are presented. The answers are at the bottom of the page (sample 1) and also detailed solutions with full explanations are included.

  1. Two dice are tossed. What is the probability that the sum of the two dice is greater than 3?

    A) 1/4
    B) 3/4
    C) 5/6
    D) 11/12
    E) 1

    Solution on Video

  2. If L is a line through the points (2,5) and (4,6), what is the value of k so that the point of coordinates (7,k) is on the line L?

    A) 0
    B) 5
    C) 6
    D) 15/2
    E) 11

    Solution on Video

  3. Find a negative value of k so that the graph of y = x2 - 2x + 7 and the graph of y = kx + 5 are tangent?

    A) - 4√2
    B) - 2 - 2√2
    C) - 2
    D) - √2
    E) - 2 + √2

    Solution on Video

  4. Which of these graphs is the closest to the graph of
    f(x) = |4 - x2| / (x + 2)?


    math sat subject level 2 problem 4.


  5. The circle of equation (x - 3)2 + (y - 2)2 = 1 has center c. Point M(4,2) is on the circle. N is another point on the circle so that angle McN has a size of 30°. Find the coordinates of point N.

    math sat subject level 2 problem 5.


    A) (3 + √3/2 , 5/2)
    B) (5/2 , 3 + √3/2)
    C) (3 - √3/2 , 3/2)
    D) (3/2 , 3 - √3/2)
    E) (4 , 3)

    Solution on Video

  6. Vectors u and v are given by u = (2 , 0) and v = (-3 , 1). What is the length of vector w given by w = -u - 2v?

    A) 10
    B) 6
    C) √26
    D) 2√5
    E) 2
    Solution on Video

  7. What is the smallest distance between the point(-2,-2) and a point on the circumference of the circle given by
    (x - 1)2 + (y - 2)2 = 4?


    A) 3
    B) 4
    C) 5
    D) 6
    E) 7
    Solution on Video

  8. What is the equation of the horizontal asymptote of function
    f(x) = 2/(x + 2) - (x + 3)/(x + 4)?


    A) - 4
    B) - 2
    C) - 1
    D) 0
    E) 1

  9. The lines with equations x + 3y = 2 and -2x + ky = 5 are perpendicular for k =

    A) -3
    B) -2
    C) -1
    D) 0
    E) 2/3

  10. If f(x) = (x - 1)2 and g(x) = √x, then (g o f)(x) =

    A) |x - 1|
    B) x - 1
    C) 1 - x
    D) √x(x - 1)2
    E) (√x - 1)2

  11. The domain of f(x) = √(4 - x2) / √(x2 - 1) is given by the interval

    A) (-2 , 2)
    B) (-1 , 2)
    C) (-2 , -1) U (1 , 2)
    D) (-2 , 2) U (-1 , 1)
    E) [-2 , -1) U (1 , 2]

  12. The area of the circle x2 + y2 - 8y - 48 = 0 is

    A) 96Pi
    B) 64Pi
    C) 48Pi
    D) 20Pi
    E) Pi

    Solution on Video

  13. The y coordinates of all the points of intersection of the parabola y2 = x + 2 and the circle x2 + y2 = 4 are given by

    A) 2 , -2
    B) 0
    C) 0 , √3 , - √3
    D) 1 , 2 , -1
    E) 1 , -2 , 1

  14. What is the smallest positive zero of function f(x) = 1/2 - sin(3x + Pi/3)?

    A) Pi
    B) Pi/3
    C) Pi/6
    D) Pi/18
    E) Pi/36

  15. If x - 1, x - 3 and x + 1 are all factors of a polynomial P(x) of degree 3, which of the following must also be a factor of P(x)?

    I) x2 + 1
    II) x2 - 1
    III) x2 - 4x + 3

    A) II and III only
    B) I and II only
    C) III only
    D) II only
    E) I only

  16. A cylinder of radius 5 cm is inserted within a cylinder of radius 10 cm. The two cylinders have the same height of 20 cm. What is the volume of the region between the two cylinders?

    A) 1000
    B) 500Pi
    C) 1000Pi
    D) 1500Pi
    E) 2000Pi

  17. A data set has a standard deviation equal to 1. If each data value in the data set is multiplied by 4, then the value of the standard deviation of the new data set is equal to

    A) 0.25
    B) 0.50
    C) 1
    D) 2
    E) 4

  18. A cone made of cardboard has a vertical height of 8 cm and a radius of 6 cm. If this cone is cut along the slanted height to make a sector, what is the central angle, in degrees, of the sector?

    A) 216
    B) 180
    C) 90
    D) 36
    E) 1.2

  19. If sin(x) = -1/3 and Pi ≤ x ≤ 3Pi/2, then cot(2x) =

    A) 8
    B) 4√2
    C) 2√2
    D) √2
    E) 7/(4√2)

  20. Which of the following functions satisfy the condition f(x) = f -1(x)?

    I) f(x) = -x
    II) f(x) = √x
    III) f(x) = -1/x

    A) III and II only
    B) III and I only
    C) III only
    D) II only
    E) I only

  21. If f(x) = 1 / (x - 2), which of the following graphs is closest to the graph of |f(x)|?

    math sat subject level 2 problem 21.


  22. If in a triangle ABC, sin(A) = 1/5, cos(B) = 2/7, then cos(C) =

    A) (√45 - 2√24)/35
    B) (√45 + 2√24)/35
    C) (7√24 + 10)/35
    D) 0.85
    E) 1

  23. Find the sum
    100
    ∑ (3 + k)
    k=1


    A) 300
    B) 5050
    C) 5300
    D) 5350
    E) 5400

  24. What value of x makes the three terms x, x/(x + 1) and 3 x/[(x + 1)(x + 2)] those of a geometric sequence?

    A) 2
    B) 1
    C) 1/2
    D) 1/4
    E) -1/2

  25. As x increases from Pi/4 to 3 Pi/4, |sin(2x)|

    A) always increases
    B) always decreases
    C) increases then decreases
    D) decreases then increases
    E) stay constant

  26. If ax3 + bx2 + c x + d is divided by x - 2, then the remainder is equal

    A) d
    B) a - b + c - d
    C) 8a + 4b + 2c + d
    D) -8a + 4b -2c + d
    E) a + b + c + d

  27. A committee of 6 teachers is to be formed from 5 male teachers and 8 female teachers. If the committee is selected at random, what is the probability that it has an equal number of male and female teachers?

    A) 1/10
    B) 140/429
    C) 150/429
    D) 160/429
    E) 170/429

  28. The range of the function f(x) = -|x - 2| - 3 is

    A) y ≥ 2
    B) y ≤ -3
    C) y ≥ -3
    D) y ≤ -2
    E) y ≥ -2

  29. What is the period of the function f(x) = 3 sin2(2x + Pi/4)?

    A) 4Pi
    B) 3Pi
    C) Pi
    D) Pi/2
    E) Pi/3

  30. It is known that 3 out of 10 television sets are defective. If 2 television sets are selected at random from the 10, what is the probability that 1 of them is defective?

    A) 7/15
    B) 1/10
    C) 1/2
    D) 1/3
    E) 1

  31. In a triangle ABC, angle B has a size of 50o, angle A has a size of 32o and the length of side BC is 150 units. The length of side AB is

    A) 232
    B) 250
    C) 260
    D) 270
    E) 280

  32. For the remainder of the division of x3 - 2x2 + 3kx + 18 by x - 6 to be equal to zero, k must be equal to

    A) 0
    B) 1
    C) 5
    D) -9
    E) -10

  33. It takes pump (A) 4 hours to empty a swimming pool. It takes pump (B) 6 hours to empty the same swimming pool. If the two pumps are started together, at what time will the two pumps have emptied 50% of the water in the swimming pool?

    A) 1 hour 12 minutes
    B) 1 hour 20 minutes
    C) 2 hours 30 minutes
    D) 3 hours
    E) 5 hours

  34. The graph of r = 10 cos(Θ) , where r and Θ are the polar coordinates, is

    A) a circle
    B) an ellipse
    C) a horizontal line
    D) a hyperbola
    E) a vertical line

  35. If (2 - i)*(a - bi) = 2 + 9i, where i is the imaginary unit and a and b are real numbers, then a equals

    A) 3
    B) 2
    C) 1
    D) 0
    E) -1

  36. Lines L1 and L2 are perpendicular that intersect at the point (2 , 3). If L1 passes through the point (0 , 2), then line L2 must pass through the point

    A) (0 , 3)
    B) (1 , 1)
    C) (3 , 1)
    D) (5 , 0)
    E) (6 , 7)

  37. A square pyramid is inscribed in a cube of total surface area of 24 square cm such that the base of the pyramid is the same as the base of the cube. What is the volume of the pyramid?

    math sat subject level 2 problem 37.

    A) 1/3
    B) 8/3
    C) 6
    D) 4
    E) 8

  38. The graph defined by the parametric equations

    x = cos2t

    y = 3 sint -1

    is

    A) a circle
    B) a hyperbola
    C) a vertical line
    D) part of a parabola
    E) an ellipse


  39. math sat subject level 2 problem 39.

    A) 33
    B) 32
    C) 30
    D) 1
    E) 0

  40. For x > 0 and x not equal to 1, log16(x) =

    A) 8 log2(x)
    B) 4 log2(x)
    C) 0.5 log2(x)
    D) 0.25 log2(x)
    E) 0.125 log2(x)

  41. The value of k that makes function f, defined below, continous is

    math sat subject level 2 problem 41.

    A) 1/3
    B) 1
    C) 2
    D) 5
    E) 6

  42. If logb(a) = x and logb(c) = y, and 4 x + 6 y = 8, then logb(a2 . c3)

    A) 0
    B) 1
    C) 2
    D) 3
    E) 4

  43. The point (0 , -2 , 5) lies on the

    A) z axis
    B) x axis
    C) xy plane
    D) yz plane
    E) xz plane

  44. Curve C is defined by the equation y = √(9 - x2) with x≥ 0. The area bounded by curve C, the x axis and the y axis is

    A) Pi/4
    B) 9Pi/4
    C) 9Pi/2
    D) 9Pi
    E) (81/4)Pi

  45. In a plane there are 6 points such that no three points are collinear. How many triangles do these points determine?

    A) 2
    B) 3
    C) 6
    D) 18
    E) 20


  46. math sat subject level 2 problem 46.

    Find a, b and c.

    A) 2 , -1 , 3
    B) 1 , -2 , 3
    C) 3 , -2 , 1
    D) 1 , 2 , 3
    E) 1 , 2 , -3

  47. If the sum of the repeating decimals 0.353535... + 0.252525... is written as a fraction in lowest terms, the product of the numerator and denominator is

    A) 3465
    B) 2475
    C) 680
    D) 670
    E) 660

  48. sin(tan-1√2) =

    A) 0.82
    B) 0.83
    C) 0.84
    D) 0.85
    E) 0.86

  49. If 8x = 2 and 3x+y = 81, then y =

    A) 1/3
    B) 9/3
    C) 11/3
    D) 13/3
    E) 4

  50. Let f(x) = -x2 / 2. If the graph of f(x) is translated 2 units up and 3 units left and the resulting graph is that of g(x), then g(1/2) =

    A) 0
    B) -1/8
    C) -2/8
    D) -33/8
    E) 13/8

Answers to the Above Questions
  1. D
  2. D
  3. B
  4. B
  5. A
  6. D
  7. A
  8. C
  9. E
  10. A

  11. E
  12. B
  13. C
  14. C
  15. A
  16. D
  17. E
  18. A
  19. E
  20. B

  21. C
  22. A
  23. D
  24. E
  25. D
  26. C
  27. B
  28. B
  29. D
  30. A

  31. E
  32. D
  33. A
  34. A
  35. E
  36. C
  37. B
  38. D
  39. B
  40. D

  41. C
  42. E
  43. D
  44. B
  45. E
  46. B
  47. E
  48. A
  49. C
  50. D



More Math Practice Tests

Free Practice for SAT, ACT Math tests

Free Practice for GAMT Math tests

Free Compass Math tests Practice

Free GRE Quantitative for Practice

Free AP Calculus Questions (AB and BC) with Answers


Find the Inverse Functions - Online Calculator
Free Online Graph Plotter for All Devices
Home Page -- HTML5 Math Applets for Mobile Learning -- Math Formulas for Mobile Learning -- Algebra Questions -- Math Worksheets -- Free Compass Math tests Practice
Free Practice for SAT, ACT Math tests -- GRE practice -- GMAT practice Precalculus Tutorials -- Precalculus Questions and Problems -- Precalculus Applets -- Equations, Systems and Inequalities -- Online Calculators -- Graphing -- Trigonometry -- Trigonometry Worsheets -- Geometry Tutorials -- Geometry Calculators -- Geometry Worksheets -- Calculus Tutorials -- Calculus Questions -- Calculus Worksheets -- Applied Math -- Antennas -- Math Software -- Elementary Statistics High School Math -- Middle School Math -- Primary Math
Math Videos From Analyzemath
Author - e-mail


Updated: 2 April 2013

Copyright © 2003 - 2014 - All rights reserved