College Algebra Questions With Answers
Sample 2

A set of college algebra multiple choice questions, with answers, are presented. The answers are at the bottom of the page.

Question 1

How many x intercepts does the graph of the function f(x) = x 3 + 4 have?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Question 2

If Logb(5) = c, then b 4c =

A. 4
B. 5
C. 25
D. 625

Question 3

How many points of intersection do the graphs of the functions f(x) = x 2 and g(x) = 2 x have?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Question 4

The range of the function f(x) = -x 2 + 2x - 5 is given by

A. (0 , infity)
B. (-infinity , 4]
C. (-infinity , - 4]
D. (- infinity , - 5]

Question 5

Which of these functions does not have an inverse?

A. f(x) = |x - 5|
B. h(x) = 2x - 9
C. k(x) = ln(- x + 4)
D. j(x) = x
1/3

Question 6

The solution set of the inequality (x + 5) 4(x + 3) ≥ 0 is given by interval

A. [- 3 , infinity)
B. {- 5} U [- 3 , infinity)
C. (- infinity , infinity)
D. (- 3 , infinity)

Question 7

The range of the function h(x) = -|x - 5| - 2 is give by

A. (- infinity , 0)
B. (- infinity , - 2)
C. (-infinity , -2]
D. (- infinity , 2]

Question 8

5 ln e 2 - 2 ln (7e) + ln 49 =

A. 8
B. 3
C. 4 ln 7
D. 8e - 4 ln 7

Question 9

If f(x) = x / (- x + 4) and g(x) = 2x + 2, then (f 0 g)(1) =

A. 4/3
B. 4 1/3
C. 4
D. undefined

Question 10

√(x 2 + 6x + 9) =

A. x + √(6x) + 3
B. x + 3
C. |x + 3|
D. (x + 3)
2

Question 11

If f(x) = x 2 + 1 for x ≤ 0, then f -1(x) =

A. x -1
B. √(x - 1)
C. √(x + 1)
D. - √(x - 1)

Question 12

The domain of f(x) = ln(2 - x) + ln(3 - x) is given by

A. (-infinity , 2)
B. (2 , 3)
C. (-infinity , 3)
D. (-infinity , 2]

Question 13

The solution set of the inequality (x - 1) 2 ≤ 0 is given by

A. (-infinity , infinity)
B. (-infinity , 1]
C. {1}
D. [1 , infinity)

Question 14

The solution to the equation 2 (4 x+1) = 4 (8 x + 2)

A. -5
B. 1
C. 0
D. no solution

Question 15

The number of solutions of the equation | - x 2 + 4x + 1 | = 5 is equal to

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Question 16

Using the absolute value concept, the statement
The distance from x to -6 is not less than 7

may be written as follows

A. |x + 6| ≥ 7
B. |x + 6| > 7
C. |x + 7| ≥ -6
D. |x + 7| ≥ 6

Question 17

If f(2x + 3) = 2x - 1, then f(3x + 4) =

A. 6x + 7
B. 3x
C. 6x + 11
D. 9x + 15

Question 18

-x 2 + x - 3 =

A. -(x + 1/2)
2-11/4
B. (x - 1/2)
2-11/4
C. -(x - 1/2)
2-11/4
D. -(x - 1/2)
2+11/4

Question 19

How many solutions do the equation 1/x + 1/(x + 1) = 1/3 have?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Question 20

If the whole graph of function f lies in quadrant IV, then the graph of the inverse of f lies in quadrant

A. I
B. II
C. III
D. IV

Answers to the Above Questions

  1. B
  2. D
  3. B
  4. C
  5. A
  6. B
  7. C
  8. A
  9. D
  10. C
  11. D
  12. A
  13. C
  14. A
  15. C
  16. A
  17. B
  18. C
  19. C
  20. D

More References and links

Algebra Questions and problems
More ACT, SAT and Compass practice

Search

Navigation

Social