Rate, Time, and Distance Problems – Solved Examples with Step-by-Step Solutions

The relationship between distance, rate (speed), and time, Distance=Time×Rate, is the foundation for solving uniform motion problems in mathematics. In this guide, you will find **step-by-step solutions**, worked examples, and clear explanations to help you master rate, time, and distance problems.

Question 1 - Two cars traveling in opposite directions

Two cars started from the same point, at 5 am, traveling in opposite directions at 40mph and 50mph respectively. At what time will they be 450miles apart?

Solution:

After t hours, the distances D1 and D2, in miles per hour, travelled by the two cars are given by D1=40tandD2=50t After t hours, the distance D separating the two cars is given by D=D1+D2=40t+50t=90t The distance D will be equal to 450 miles when D=90t=450 To find the time t for D to be 450 miles, solve the above equation for t to obtain t=5 hours. Therefore, if the cars start at 5 am, they will be 450 miles apart at 5 am+5 hours=10 am.

Question 2 - Car B passing Car A

At 9 am, a car A began a journey from a point, traveling at 40 mph. At 10 am, another car B started traveling from the same point at 60 mph in the same direction as car A. At what time will car B pass car A?

Solution:

After t hours, the distance D1 traveled by car A is given by D1=40t Car B starts at 10 am and will therefore have spent one hour less than car A when it passes it. After (t1) hours, the distance D2 traveled by car B is given by D2=60(t1) When car B passes car A, they are at the same distance from the starting point, and therefore D1=D2, which gives 40t=60(t1) Solving the above equation for t gives t=3 hours Car B passes car A at 9+3=12 pm

Question 3 - Two trains traveling towards each other

Two trains, traveling towards each other, left from two stations that are 900 miles apart, at 4 pm. If the rate of the first train is 72 mph and the rate of the second train is 78 mph, at what time will they pass each other?

Solution:

After t hours, the two trains will have traveled distances D1 and D2 (in miles) given by D1=72tandD2=78t After t hours, the total distance D traveled by the two trains is given by D=D1+D2=72t+78t=150t When the distance D is equal to 900 miles, the two trains pass each other: 150t=900 Solve the above equation for t: t=6 hours.

Question 4 - Total distance driven by John

John left home and drove at the rate of 45 mph for 2 hours. He stopped for lunch, then drove for another 3 hours at the rate of 55 mph to reach his destination. How many miles did John drive?

Solution:

The total distance D traveled by John is given by D=45×2+3×55=255 miles.

Question 5 - Linda's driving rate before lunch

Linda left home and drove for 2 hours. She stopped for lunch, then drove for another 3 hours at a rate that is 10 mph higher than the rate before she had lunch. If the total distance Linda traveled is 230 miles, what was the rate before lunch?

Solution:

If x is the rate at which Linda drove before lunch, the rate after lunch is equal to x+10. The total distance D traveled by Linda is given by D=2x+3(x+10) and is equal to 230 miles. Hence 2x+3(x+10)=230 Solving for x gives x=40 miles/hour.

Question 6 - Two cars at right angles

Two cars leave, at 8 a.m., from the same point. One travels east at 50 mph and the other travels south at 60 mph. At what time will they be 300 miles apart?

Solution:

Rate, Time Distance Problems 6
The two cars are traveling in directions that are at right angles. Let x and y be the distances traveled by the two cars in t hours. Hence: x=50tandy=60t Since the two directions are at right angles, Pythagoras' theorem can be used to find the distance D between the two cars as follows: D=x2+y2 We now find the time at which D=300 miles by solving: x2+y2=300 Square both sides and substitute x and y by 50t and 60t respectively to obtain the equation: (50t)2+(60t)2=3002 Solve the above equation to obtain: t=3.84 hours (rounded to two decimal places) or 3 hours and 51 minutes (to the nearest minute) The two cars will be 300 miles apart at: 8+3 h 51=11:51 am

Question 7 - Distance between two cities

By car, John traveled from city A to city B in 3 hours. At a rate that was 20 mph higher than John's, Peter traveled the same distance in 2 hours. Find the distance between the two cities.

Solution:

Let x be John's rate in traveling between the two cities. The rate of Peter will be x+20. We use the rate-time-distance formula to write the distance D traveled by John and Peter (same distance D): D=3xandD=2(x+20) The first equation can be solved for x to give: x=D3 Substitute x by D3 into the second equation: D=2(D3+20) Solve for D to obtain: D=120 miles

Question 8 - Two cars crossing each other

Gary started driving at 9:00 am from city A towards city B at a rate of 50 mph. At a rate that is 15 mph higher than Gary's, Thomas started driving at the same time as John from city B towards city A through the same route. If Gary and Thomas crossed each other at 11:00 am, what is the distance between the two cities?

Solution:

Let D be the distance between the two cities. When Gary and Thomas cross each other, they have covered all the distance between the two cities. Hence D1=2×50=100 miles,distance traveled by Gary D2=2×(50+15)=130 miles,distance traveled by Thomas The distance D between the two cities is given by D=D1+D2=100 miles+130 miles=230 miles.

Question 9 - Distance between two cars

Two cars started at the same time from the same point, driving along the same road. The speed of the first car is 50 mph and the speed of the second car is 60 mph. How long will it take for the distance between the two cars to be 30 miles?

Solution:

Let D1 and D2 be the distances traveled by the two cars in t hours. D1=50tandD2=60t The second car has a higher speed, so the distance d between the two cars is given by d=60t50t=10t For d to be 30 miles, we have 30=10t Solving the above equation for t gives t=3 hours

Question 10 - Two trains traveling in opposite directions

Two trains started at 10 PM from the same point. The first train traveled north at a speed of 80 mph and the second train traveled south at a speed of 100 mph. At what time were they 450 miles apart?

Solution:

Let D1 and D2 be the distances traveled by the two trains in t hours. D1=80tandD2=100t Since the two trains are traveling in opposite directions, the total distance D between the two trains is given by D=D1+D2=180t For this distance to be 450 miles, we have 180t=450 Solving for t gives t=2.5 hours=2 hours 30 minutes Thus, if the first train leaves at 10:00 pm, the trains will be 450 miles apart at 10:00 pm +2:30=12:30 am.

Question 11 - Two trains with one-hour delay

Two trains started from the same point. At 8:00 am, the first train traveled East at the rate of 80 mph. At 9:00 am, the second train traveled West at the rate of 100 mph. At what time were they 530 apart?

Solution:

When the first train has traveled for t hours, the second train will have traveled (t1) hours since it started 1 hour late. Hence, if D1 and D2 are the distances traveled by the two trains, then D1=80tandD2=100(t1) Since the trains are traveling in opposite directions, the total distance D between the two trains is given by D=D1+D2=180t100 For D to be 530 miles, we need to have 180t100=530 Solving for t gives t=3 hours 30 minutes Adding this to the start time: 8:00 am +3:30=11:30 am